Een moderne verslaving? Over chemophilia en chemophobia

Sinds de jaren zeventig is het gebruik van synthetische chemicaliën explosief toegenomen. Deze stoffen zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven; we passen ze op allerhande wijzen toe, in onder meer douchegel, kleding en medicijnen. Die ‘chemophiliaheeft een enorme impact op de kwaliteit van onze leefomgeving, in kwalijke zin. Is het tij nog te keren? Hoe maken we onderscheid tussen ‘needto-have’ en ‘niceto-have’ als het gaat om synthetische chemicaliën?  

‘De kranten staan vol over stijging van CO2 in de atmosfeer, verlies van biodiversiteit, enzovoorts, zeer relevante en snelle veranderingen, maar de snelheid ervan blijft toch nog sterk achter bij de snelheid van verandering rondom het gebruik van synthetische stoffen.’ Aldus Annemarie van Wezel in haar oratie ‘Chemophilia en chemophobia’ die ze uitsprak in 2019. Inmiddels weten we nog meer over de vervuiling van onze leefomgeving die het gevolg is van het gebruik van synthetische chemicaliën. Wordt het tijd te spreken van een moderne verslaving en zo ja, hoe komen we daar vanaf? Hoe bepalen we welke synthetische stoffen wel degelijk essentieel zijn als het aankomt op gezondheid, veiligheid en conservering en welke we liever achter ons laten? En is dat laatste überhaupt mogelijk als we het hebben over ‘forever chemicals’ als PFAS? Over deze vragen gaat hoogleraar ecologische milieukunde Annemarie van Wezel in gesprek met Emma Zuiderveen.  

Over de sprekers  

Annemarie van Wezel is hoogleraar ecologische milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam en per 15 augustus 2025 decaan van de faculteit Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Van Wezel is gespecialiseerd in milieutoxicologie, waterkwaliteit en milieubeleid. Ze heeft als expert gewerkt bij diverse onderzoeksinstituten zoals het RIVM, KWR en de voorlopers van het huidige Deltares en het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Emma Zuiderveen (moderator) is wetenschapper, dichter en schrijver. Ze studeerde scheikunde en is gepromoveerd in de milieuwetenschappen. Haar debuutroman De rest is naakt (Uitgeverij Prometheus) is net verschenen. In haar poëzie vertaalt ze de technische taal over klimaat en milieu naar een zintuiglijke en literaire vorm. Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich op de verduurzaming van de chemische industrie en het beter begrijpen van de milieugevolgen van nieuwe biomaterialen.  

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
OSZAR »